De weg naar natuurinclusieve landbouw

“Luilekkerland bestaat”, zo vatte Gerard Rooijakkers de verhalen van Wouter van Eck en Harrie Vissers tijdens de bijeenkomst van Podium Circulair op woensdag 23 januari samen. De lezingen van zowel Wouter als van Harrie waren toch vooral inspirerend en brachten veel duidelijkheid over vooral de voors van natuurinclusieve landbouw en de snel oprukkende voedselbossen (‘vereetbaliseren van bos’).

In het Groene Woud is Wouter van Eck momenteel betrokken bij het Voedselbos Schijndel, dat op een gebied van 20 ha. in voedselproductie moet gaan voorzien. Harrie Vissers, procesleider Natuurinclusieve Landbouw/Vitale Bodem bij de Provincie Noord-Brabant, lichtte de rol en visie van de Provincie toe als het gaat om natuurinclusieve landbouw. De Provincie ondersteunt weliswaar, maar het bereiken van een gezonde bodem - de basis voor natuurinclusieve landbouw - is vooral de taak van de ondernemende agrariër. Deze moet in staat zijn een nieuw verdienmodel te ontwikkelen, zijn bedrijfsvoering te verbreden en gemotiveerd zijn om op een andere wijze voedsel te produceren.

Het programma werd vervolgd met een leerzame discussie over onder meer het geduld en ongeduld van een 'luie' (citaat Wouter van Eck)  boer. De als altijd prikkelende en opiniërende gesproken column door Gerard Rooijakkers was weer zeer verheffend, terwijl dichter Merlijn Huntjens het thema uitstekend wist te pakken in zijn poëtische opening en sluiting.

 

?