Volle zaal voor aftrap Bomen over Bomen

De gereserveerde zaal in Jeugd- en jongerencentrum De Elzenburg telde vrijdagmorgen 20 mei te weinig stoelen voor de ruim 70 toegestroomde bomenliefhebbers. Zij kwamen voor de aftrap van ‘Bomen over Bomen’. een project van stichting Podium C met als doel om de aanplant van Bomen hoog op de agenda te zetten in de gemeente Vught én komende winter al te beginnen met planten. De komende maanden worden allerlei acties op touw gezet om ‘reuring’ te veroorzaken zoals een onderwijsproject voor basisscholen, een muzikaal requiem voor de bladblazers door componist Bart van Dongen en de herintroductie van de Bomen Kansen Kaart. Alles om te bevorderen dat zoveel mogelijk mensen én de gemeente de komende winter al de schop pakken en - heel veel - bomen (én struiken en hagen) gaan planten.

Dagvoorzitter Jeroen Naaijkens trapte af met een inleiding recht uit het hart over het belang van bomen voor de mens: ‘we kúnnen niet zonder!‘ Een prachtig lied van Nynke Laverman zette de direct toon voor de rest van het programma dat aandacht gaf aan verschillende manieren om creatief en innovatief het afnemende bomenbestand in zowel de bebouwde omgeving als het buitengebied te gaan vergroten.

Vernieuwende hulpmiddelen én een eeuwenoud recht
De kunstenaars Krijn Christiaansen en Cathelijne Montens ontwikkelden een kruiwagen vol beeldende, praktische en informatieve instrumenten om in het veld te gaan uitvinden waar welke soorten bomen en struiken ‘passen’ om zo alle hoekjes en gaatjes te kunnen benutten. Bomen-liefhebber John Vermeer liet aan de hand van een fotoserie zien hoe je ‘breder’ kunt kijken om nieuwe locaties met kansen voor bomen te vinden en zijn vrouw Tiny Vermeer gaat – met nog te werven – vrijwilligers bomen kansen zoeken in Vught, Helvoirt en Cromvoirt. Sander Wieringa uit Helvoirt vertelde boeiend over het eeuwenoude ‘voorpootrecht’. Dit oeroude recht biedt legio kansen voor veel inwoners van ‘de ‘Meierij van ’s-Hertogenbosch’ en dus ook voor de Vught, Helvoirt en Cromvoirt. En om de komende jaren de ontwikkeling van het aantal bomen in Vught te gaan monitoren werkt TU-student Jorrit Okkerman (bekend van de ‘Kapwachter’) aan een ‘Boomkronenteller’, waarbij hij gebruik maakt van satellietbeelden.

Gesprek tussen zaal en panel van deskundigen
Na de inbreng van de sprekers ontstond een bewogen gesprek. Daarin kwamen tal van thema’s, visies, meningen voorbij. Daarbij werd ook de noodzaak om de veranderde rol van bomen in onze tijd onder de aandacht te brengen. Over één ding waren aanwezigen het eens: ‘er is veel werk aan de winkel om weer ruimte voor bomen te creëren’! De bijeenkomst werd besloten met een symbolische eerste aanplant op basis van het voorpootrecht door John Vermeer. Met het planten van een jonge perzikboom en 2 bessenstruikjes was de aftrap van Bomen over Bomen een feit.
 

Stijn Mertens maakte een video registratie van deze aftrap. Bekijk deze hier!

 

 

?