Bijeenkomst 29 juni: een terugblik

“Het betrekken van kunstenaars bij complexe maatschappelijke vraagstukken genereert impact, kansen en beloftes”, dit citaat vormde het uitgangspunt van Circo Circulair Plenair op donderdag 29 juni. En hoe waar dat is illustreerden de kunstenaars Matthijs Bosman, Cornel Bierens en Merlijn Twaalfhoven.

Matthijs Bosman vertelde onder meer over zijn project ‘Hoe het zou kunnen zijn’ waarbij hij bewoners van de Amsterdamse Straatweg in Utrecht hoofdpersonen liet zijn van een film over de – beruchte - straat. Met name het maakproces van de film zorgde ervoor dat bewoners trots werden op hun straat, ondanks al zijn problemen. Zij kregen oog voor de kansen die er wel liggen. De film zorgde ervoor dat zowel bewoner, passant als bezoeker zich thuis ging voelen, dat de straat ging leven en de overlast afnam. Zo zou het dus kunnen zijn!

Cornel Bierens hield een pleidooi voor de terugkeer van de ambachtelijkheid in de kunst, maar vindt wel dat daarbij nieuwe middelen als de 3D printer omarmd moeten worden. Dat het daardoor mogelijk is om vrijwel alles zelf te maken illustreert onder meer zijn project Fauna, waarbij hij het schilderij Fauna van Constant in 3D namaakte met afval (zorgvuldig gesorteerd op kleur). Maar ook de opdracht die hij samen met 145 VMBO-leerlingen uitvoerde waarbij het schilderij De Eunuch van Breitner honderd keer groter werd gemaakt door ruim 3000 tegels in een voorgeschreven palet te beschilderen. ‘Breitner was de componist, de leerlingen waren het orkest en ik de dirigent’, aldus Bierens.

Componist Merlijn Twaalfhoven ziet zich voor de vraag gesteld hoe hij als kunstprofessional nieuwe en sterke verbindingen in de samenleving kan scheppen. Een van de middelen die hij daarvoor inzet is door op ongewone plekken kunst – en in zijn geval muziek – te laten versmelten met het alledaagse leven. Bijvoorbeeld vanaf de daken aan weerszijden van de bufferzone in Nicosia, in een Syrisch vluchtelingenkamp of tijdens een muzikale ode aan de vrijheid in de schaduw van de afscheidingsmuur in Bethlehem.

Zoals gebruikelijk was het laatste woord aan Gerard Rooijakkers. “Ik heb hier zo weinig aan toe te voegen, wat een fantastisch programma, wat een impactvolle sprekers. Met een middag als deze wordt het heel erg duidelijk waar Circo Circulair voor staat. Dat belooft wat voor het Podium Circulair eind september”.

 

?